Πέμπτη 26 Μαρτίου 2009

Ας αφήσουν την εύκολη δικαιολογία στην άκρη...

Δεν ξέρω τη γνώμη έχετε για τον Χρήστο Σωτηρακόπουλο.

Εγώ προσωπικά τον εκτιμώ απεριόριστα!

Τυγχάνει να τον έχω γνωρίσει από κοντά και να έχω συζητήσει αρκετές φορές μαζί του.

Προσθέστε και το γεγονός ότι είναι Liverpool μέχρι …το κόκκαλο!

Σήμερα λοιπόν στην Sportday γράφει για το φετινό πρωτάθλημα.

Αφιερωμένο σε όσους βλέπουν πίσω από το 37ο …διαιτητικά φαντάσματα!

Ας αφήσουν την εύκολη δικαιολογία στην άκρη

Σωτηρακόπουλος Χρήστος
http://www.sport-fm.gr/article/170390

Ο Τζορτζ Ουάσινγκτον Κάρβερ συνήθιζε να λέει πως «το 99% των αποτυχιών στη ζωή προέρχεται από ανθρώπους που έχουν συνηθίσει να λένε δικαιολογίες». Στην Παιανία και στους Θρακομακεδόνες καλό είναι να το εμπεδώσουν. Αν το συντομότερο δυνατό αφήσουν την εύκολη δικαιολογία στην άκρη και σκύψουν πάνω από το αληθινό τους πρόβλημα, τότε θα έχουν κάνει το πρώτο βήμα.

Ο Ολυμπιακός πήρε το πιο εύκολο πρωτάθλημα από τα 12 που έχει κατακτήσει από το 1997 και ύστερα, και αυτό πρέπει να προβληματίσει. Η έλλειψη ανταγωνισμού κάνει κακό και στον ίδιο, αλλά όσο ωμό κι αν ακούγεται αυτό, ποσώς τον ενδιαφέρει. Οι άλλοι όμως τι κάνουν; Το πρωτάθλημα φέτος τελείωσε πριν καν αρχίσει.

Το 0-0 του ΟΑΚΑ ανάμεσα στους δύο «αιωνίους» άφησε τον Ολυμπιακό με διαφορά ασφαλείας, η οποία στην Ελλάδα δεν καλύπτεται. Οι πρωταθλητές άρχισαν τη χρονιά με σαφέστατο ντεζαβαντάζ απέναντι στον Παναθηναϊκό. Εχοντας μόλις αποκλειστεί από την Ανόρθωση, έμεναν έξω από τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ για πρώτη φορά από το 1997-98 και εννοείται πως πέραν της οικονομικής ζημιάς είχαν να διαχειριστούν και την γκρίνια για τον
Βαλβέρδε και τις επιλογές του.

Ποτέ στο παρελθόν ομάδα που απέτυχε στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ δεν είχε καταφέρει να σώσει τη χρονιά της στο εσωτερικό. Ο ΠΑΟ το 1996-97 έδιωξε τον Ρότσα και δεν βγήκε καν στο ΟΥΕΦΑ, η ΑΕΚ το 1999-2000 βρέθηκε στη δίνη του κυκλώνα και απέλυσε τον Τουμπάκοβιτς, ο ΠΑΟΚ το 2004-2005 διαλύθηκε μετά τη «σφαλιάρα» από την Μακάμπι. Μόνο η ΑΕΚ του Φερέρ το 2007 διαχειρίστηκε καλύτερα τον αποκλεισμό από τη Σεβίλλη, αλλά εκεί έπαιξε
ρόλο το όνομα του αντιπάλου.

Στο πρώτο ημίχρονο της πρεμιέρας κόντρα στον Αστέρα Τρίπολης με το σκορ στο 0-1 μέσα στο Στάδιο Καραϊσκάκη οι φωνές για να φύγει ο Βάσκος ήταν εκκωφαντικές. Εκείνη την ώρα ο ΠΑΟ, που μόλις είχε μπει στους ομίλους, είχε αβαντάζ. Αντιμετώπιζε μάλιστα την ΑΕΚ την επόμενη μέρα, η οποία ήταν βαριά λαβωμένη (λόγω αποκλεισμού από την Ομόνοια στο ΟΥΕΦΑ) και με πρόεδρο υπό προθεσμία μετά την ανεξήγητη για την εποχή απόφαση αποχώρησης του Ντέμη.

Μέσα σε 24 ώρες τα πάντα άλλαξαν και ο Ολυμπιακός από τα σχοινιά βρέθηκε και πάλι σε θέση ισχύος. Η νίκη του επί του Αστέρα έφερε προσωρινή ηρεμία, η ΑΕΚ νίκησε τον ΠΑΟ 2-1, ο οποίος άρχισε να γκρινιάζει για τη διαιτησία του Βασσάρα, σε ένα ματς που οι «πράσινοι» μπήκαν στην αντίπαλη περιοχή στο τελευταίο λεπτό και η ιστορία του πρωταθλήματος είχε αρχίσει να διαμορφώνεται.

Οταν ο ΠΑΟ πέταξε πέντε πόντους μέσα σε λίγες μέρες απέναντι στον Ηρακλή -και ιδιαίτερα στον Εργοτέλη- δεν χρειαζόταν καν να έχεις ζήσει στην Ελλάδα, για
να καταλάβεις πως το πουλάκι είχε πετάξει. Οσο για την ΑΕΚ, η παράνοια όλων των οκτώ εβδομάδων μέχρι την απομακρυνση του Δώνη, που είχε χάσει το στήριγμα που λεγόταν «Νικολαΐδης», αρκούσε για να βρεθεί εκτός τίτλου.

Ο ΠΑΟΚ εν τω μεταξύ είχε ξεπεράσει και τη φαντασία του πιο αισιόδοξου οπαδού του, αλλά αληθινός διεκδικητής δεν υπήρξε σε κανένα σημείο της σεζόν. Οι εκρήξεις του Τεν Κάτε, οι δικαιολογίες για τη διαιτησία και η ανεπαρκής αγωνιστική σταθερότητα πάνω στην οποία θα μπορούσε να στηθεί μια αντεπίθεση από τους «πράσινους» βασισμένη στο εκπληκτικό ντεμαράζ στο Τσάμπιονς Λιγκ αποτέλεσαν μία από τις μεγάλες απορίες της σεζόν.

Πώς μια ομάδα που κερδίζει στο Μιλάνο, που φέρνει σε δύσκολη θέση τη Βιγιαρεάλ στην Ισπανία και διαλύει τη Βέρντερ στη Βρέμη, δεν καταφέρνει να νικήσει στο ΟΑΚΑ ένα σωρό ομάδες που ο Ολυμπιακός νικά με το που εμφανίζεται στο γήπεδο; Και πώς ο υποβιβασμένος Πανσερραϊκός καταφέρνει να πετύχει τρία γκολ και να αποκλείσει τους παίκτες τού πολυμετοχικού ΠΑΟ στο μόνο θεσμό με ρεαλιστικές πιθανότητες επικράτησης στο τέλος της χρονιάς; Οταν σαν τον βοσκό φωνάζεις «λύκος, λύκος στα πρόβατα» κάθε τρεις και μία, τότε και όταν συμβαίνει (όπως αρκετές φορές, είναι η αλήθεια, στη ροή της σεζόν) να σε αδικήσει η διαιτησία, έχεις χάσει την έξωθεν καλή μαρτυρία.

Οσο για την ΑΕΚ, η άφιξη Μπάγεβιτς έβαλε κάποια πράγματα σε σειρά, αλλά η αγωνιστική της εικόνα παραμένει πολύ κατώτερη του Ολυμπιακού. Ακόμη και η καλύτερή της εμφάνιση σε ντέρμπι φέτος, που ήταν στο ματς του ΟΑΚΑ με τους «ερυθρόλευκους», παρά τις ευκαιρίες που είχε η «Ενωση», τελείωσε με ήττα, με τον Ολυμπιακό μάλιστα στο τέλος του ματς να χάνει τρία τετ α τετ. Από μόνα τους αυτά τα γεγονότα οφείλουν να προβληματίζουν. Και αν δεν βγάλουν «πράσινοι» και «κίτρινοι» το κεφάλι από την άμμο, όσο κι αν τους ενοχλεί, τέτοια εποχή το 2010 ο Ολυμπιακός θα στήνει κι άλλη φιέστα. Για τον επόμενο τίτλο.


Δεν υπάρχουν σχόλια: